Az egészséges étkezés alapvető fontosságú

Ebben az évszakban a helyi, szezonáliszöldségeket, gyümölcsöket érdemes előnyben részesíteni, hiszen ezek biztosítják azokat a vitaminokat, amelyekre szükségünk lehet a tél közeledtével.

Erősítse meg immunrendszerét!

Az üvegházas termesztésnek és a külföldről érkező élelmiszer-szállítmányoknak köszönhetően manapság már egész évben számos zöldség és gyümölcs áll rendelkezésünkre. A hideg évszakra készülve azonban jobban járhatunk, ha azt vásároljuk meg, ami a közelben termett és most van a szezonja. Minél frissebb az élelmiszer, annál több vitamin, ásványi anyag és fitotápanyag található benne. A különbséget érezni fogja!

Ameddig a szem ellát!

Különösen ősszel a helyi termesztésű gyümölcsökből és zöldségekből széles a kínálat. Gyümölcsfronton több fajta alma, körte, áfonya, szőlőfélék és szilva van terítéken. A zöldségeknél pedig a salátafélék, káposzta, brokkoli, kelkáposzta, kelbimbó, fehér- és vöröskáposzta, sárgarépa, zeller, petrezselyem, sütőtök vagy burgonya szezonja van. A szénanáthától szenvedőknek azonban nem szabad elfeledkezniük a különféle keresztallergiákról! Például, ha valaki allergiás a fekete ürömre, hasonló tüneteket válthat ki nála a bors, zeller, nyers répa, csilipaprika, paradicsom, köménymag vagy petrezselyem.

Ezzel szemben a fűfélék pollenjére érzékenyeknek kerülniük kell a nyers burgonyát, rozst, búzát, ananászt, illetve egyes gyógynövényeket.

Jobb erőben pihenéssel

A folyamatos stresszhatás gyengíti immunrendszerünket. A tudatosan beiktatott pihenés, illetve az elegendő alvás segít szervezetünknek energiát raktározni és védelmi vonalat építeni a pollenek ellen.

Együnk helyesen!

A táplálkozás nagyon fontos tényező a szénanátha kezelésében, mind a megelőzés, mind a kiegészítő kezelés szempontjából. Általánosságban elmondható, hogy allergiásként egészségesen kiegyensúlyozott, vegyes étrendre kell törekednünk, sok zöldséggel, gyümölccsel és teljes kiőrlésű gabonával. Igyekezzünk elkerülni az állati fehérjéket, édességeket és a hisztaminokat tartalmazó szalámikat, nyers sonkát, szalonnát, halat, parmezán és ementáli sajtokat. Mértékkel kell fogyasztani ezen kívül az alkoholt (különösen a magas hisztamintartalmú vörösbort) és a kávét is. A különböző vitaminok, mint például a C-vitamin (burgonya, brokkoli, káposzta, vöröskáposzta), cink (zabpehely, pirított tökmag, búzacsíra) és E-vitamin (repce-, mogyoró- és napraforgóolaj), amelyek a helyi termesztésű, szezonális élelmiszerekben is megtalálhatóak megerősítik immunrendszerüket a tél közeledtével.

A pollenizációs előrejelzések segítenek mindig az adott helyzethez igazodva tervezni programjainkat. Ezek figyelembe vételével mindig egy lépéssel az allergia előtt járhat.

Fegyverkezzen fel a télre!

Az immunrendszer megerősítéséhez a hideg évszak közeledtével két alapvető szempontot kell szem előtt tartanunk:

  • Az aktívabb nyári időszak után ősszel a kevesebb mozgásnak köszönhetően anyagcsere-folyamataink lelassulnak. Főként ebben az átmeneti időszakban fontos, hogy kis mennyiségű, kalóriában szegényebb fogásokat fogyasszunk. Ha szervezetünknek nem kell felesleges ételadagok emésztésére fordítani energiáit, több ereje marad a betegségek kivédésére.
  • Az átmeneti időszakban testünknek alkalmazkodnia kell a hőtermelési szükségletekhez. Ha ekkor több meleg, illetve főtt ételt eszünk, szemben a hideg vagy nyers ételekkel és italokkal, segítünk a szervezetünknek hőt termelni.