Cum mâncăm corect. 10 reguli pentru o alimentaţie sănătoasă: “Nu dormiţi cu burta plină!”, cu ce ne hrănim când e frig

Cum mâncăm corect. 10 reguli pentru o alimentaţie sănătoasă: “Nu dormiţi cu burta plină!", cu ce ne hrănim când e frig

Deşi suntem tentaţi să credem că ştim cum şi ce să mâncăm, specialiştii ne contrazic. Există câteva reguli de care trebuie să ţinem cont pentru a urma o dietă “ca la carte”. De asemenea, pentru a fi într-o formă de zile mari, este esenţial să fim pozitivi, să gândim optimist, să ne bucurăm de viaţă şi de toate “nimicurile” care ne înconjoară.Specialiştii spun că ar trebui să ne hrănim în funcţie de anotimpuri, să dăm organismului hrana naturală: astfel, primăvara să făcem cură de urzici sau de leurdă, pe vreme caldă să consumăm crudităţi şi sucuri de fructe, iar toamna şi iarna să consumăm mai multe lichide calde.

“Încercaţi, pe cât posibil, să mâncaţi zilnic la aceleaşi ore pentru că este foarte bine să vă obişnuiţi organismul cu un program sănătos de odihnă şi „hrănire”. De asemenea, nu dormiţi cu burta plină! Încercaţi să renunţaţi la prostul obicei de a trage un pui de somn imediat după masă! Ideal ar fi să lăsaţi să treacă cel puţin două-trei ore de la ultima masă, înainte de a vă culca”, explică pe blog-ul său dr. Cătălin Luca, medic medicină generală, cu competenţă în apifitoterapie. Acesta a realizat câteva reguli pe care orice persoană sănătoasă trebuie să le respecte, chiar dacă ţine sau nu o dietă.

 

I. Nu reîncălziţi mâncarea

Încercaţi, pe cât posibil, să nu reîncălziţi mâncarea. Dacă nu puteţi mânca hrana pe care aţi preparat-o în aceeaşi zi, fiind necesar să o depozitaţi la frigider, mai bine ar fi să o scoateţi din frigider cu ceva timp înainte de a o mânca şi să o lăsaţi să stea suficient timp la temperatura camerei, astfel încât să n-o mâncaţi prea rece.

 

II. Evitaţi mâncărurile procesate termic în exces

Evitaţi alimentele super procesate termic. Mâncarea mai simplă este mai sănătoasă! Evitaţi să folosiţi la gătit alimente congelate sau alimente deja preparate (de exemplu, nu puneţi zacuscă în ciorbă! Chiar dacă „îi dă alt gust”, este nesănătos!).

 

III. Hrăniţi-vă cu hrană vie!

Evitaţi cu stricteţe margarina, conservele, bomboanele, zahărul (în special zahărul alb), sarea iodată, mâncărurile „concentrate” (cum ar fi, de exemplu, fulgii de cartofi pentru piure sau ciorbele la plic), condimentele cu aditivi alimentari, uleiul rafinat, oţetul artificial, siropurile artificiale, lichiorurile, sucurile şi băuturile artificiale (chiar dacă pe etichetă scrie că sunt „naturale”), alimentele modificate genetic, carnea de orice fel (inclusiv cea de peşte, crustacee, moluşte), icrele, caviarul, lapţii.

 

IV. Nu amestecaţi mâncăruri incompatibile

Încercaţi să nu mâncaţi mai mult de un singur fel de mâncare la o masă. Mai bine mâncaţi mai mult dintr-un singur fel de mâncare, decât să amestecaţi mai multe feluri de mâncare incompatibile, care să vă îngreuneze digestia.

 

V. Mâncaţi cu moderaţie

Nu vă supraalimentaţi! Evitaţi să mâncaţi prea mult, până nu mai puteţi. Ideal este, când vă ridicaţi de la masă, să aveţi în stomac ⅔ mâncare, iar restul de ⅓ să rămână „gol”, pentru digestie. Cantitatea ideală de hrană pentru o masă este echivalentă cu volumul a aproximativ doi-trei pumni.

 

VI. Nu vă culcaţi imediat după masă!

Nu dormiţi cu burta plină! Încercaţi să renunţaţi la prostul obicei de a trage un pui de somn imediat după masă! Ideal ar fi să lăsaţi să treacă cel puţin două-trei ore de la ultima masă, înainte de a vă culca

 

VII. Aşteptaţi să se digere hrana de la masa precedentă înainte de a mânca din nou

Lăsaţi suficient timp între mese, astfel încât mâncarea de la masa precedentă să aibă timp să treacă în intestine, înainte de a lua din nou masa. Asta înseamnă, în mod obişnuit, să lăsaţi un interval de cel puţin 2-3 ore între mese. Desigur, dacă aveţi o digestie mai rapidă sau mai lentă, puteţi micşora sau mări intervalul de timp, în funcţie de aceasta.

 

VIII. Nu mâncaţi noaptea târziu!

Încercaţi să nu mâncaţi mai târziu de ora 7 seara, sau cel puţin cu 2 ore înainte de a vă duce la culcare. Ideal ar fi să vă culcaţi cel târziu la ora 22:30 şi să vă treziţi dimineaţa devreme, cu puţin timp înainte de răsăritul soarelui. Este foarte important să fiţi în comuniune cu ritmurile naturale circadiene, cu alte cuvinte să vă odihniţi noaptea şi să vă desfăşuraţi activitatea în timpul zilei.

 

IX. Mâncaţi zilnic la aceleaşi ore

Încercaţi, pe cât posibil, să mâncaţi zilnic la aceleaşi ore. Este foarte bine să vă obişnuiţi organismul cu un program sănătos de odihnă şi „hrănire”.

 

X. Mâncaţi masa principală la ora prânzului

Mâncaţi în funcţie de momentele zilei: cea mai consistentă masă la prânz, iar dimineaţa şi seara gustări mai uşoare.